Cyprus 2019

Cyprus

oktober 2019

Zon, zee, zwembad, zalig eten, zwoele temperaturen en zeer veel ontspanning. Dat was in één zin een beschrijving van onze vakantie op Cyprus. We hebben natuurlijk niet alleen aan het zwembad gezeten. We hebben de omgeving in het zuidwesten bezocht.

Cyprus is een eiland, dus veel kust en zee:

In de avond is alleen de kustlijn verlicht. Op zee is het erg donker:

Bezoek aan de Graven van de koningen. Er is nooit een ‘echte’ koning of farao in Paphos bijgezet. Sinds de derde eeuw voor Christus vond hier wél de bestuurlijke en religieuze elite van Egyptisch Cyprus een laatste rustplaats:

Bezoek aan het monument van generaal Grivas. Hij vocht tegen het Britse koloniale bewind. Niet zozeer voor nationale onafhankelijkheid van Cyrpus, maar voor een vereniging met Griekenland.

Bezoek aan Paphos:
Uitzicht vanaf Fabrica Hill

Mozaïeken op Fabrica Hill

Bij de ingang naar de Agia Solomoni Kerk. Een kapel die deel uitmaakt van een klein ondergronds complex van kamergraven uit de Hellenistische periode (334–30 v.Chr.). Agia Solomoni was een van de eersten die afgoderij verwierp en het christendom op het eiland omarmde. Volgens de overlevering zocht Solomoni toevlucht in de grot om aan de vervolging door de Romeinen te ontsnappen. Ze sloten de ingang af en veroordeelden haar tot een langzame en wrede dood. Toen de grot 200 jaar later werd geopend, liep de heilige echter levend weg. Boven de catacomben staat een heilige boom met zijn takken versierd met kleurrijke vodden en stukjes kleding die door de gelovigen zijn achtergelaten als offers aan de heilige. Er wordt aangenomen dat de boom genezende krachten heeft.

In en rond Panagia Chrysopolitissa Kerk

Onderweg: een boom of een groen hart?

Het oudere en hoger gelegen deel van de stad:

Tot slot, zoals aan het begin geschreven staat, veel zon, zee, zwembad: