Brno, Bratislava en Wenen

september 2007

We hebben zowel heen als terug een vlucht genomen met Austria Airlines, van Schiphol naar Wenen (en vv).
Korte vlucht, goed op tijd en (op de heenreis) niet druk. Met de trein zijn we van Wenen naar Brno gegaan (en vv).Brno: heuvelachtig.

Villa Tugendhat: De beroemde Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe heeft deze functionalistische villa in 1928 voor de familie van de industrieel Tugendhat ontworpen.
In 1992 werd, in de tuin, de overeenkomst ondertekend over de splitsing van Tsjechoslowakije.

Janáckovo divadlo: Nieuwe Theater – Tsjechisch Nationaal Theater en Mahenovo divadlo: Oude theater

Petrus en Paulus-kathedraal

Het gebouw waar Anneke cursus had.

Bratislava

Een dagje Bratislava…vanaf Brno, met de trein (snel, simpel en goedkoop (+/- 10 euro voor een retourtje).

Presidentieel paleis en Slowaaks nationaal theater

Stukje Karelsbrug in Praag?

(levende) kunst

De Donau en de Nový Most-brug

De Burcht (Hrad)Wenen

Het Slot Belvedere is een barok paleizencomplex in Wenen, dat door Johann Lukas von Hildebrandt (1668-1745) werd ontworpen voor Eugenius van Savoye (1663-1736).De tuin van Slot Belvedere.
De Karlskirche: Wenen dankt één van zijn prachtigste kerken aan een belofte die keizer Karel VI na een pestepidemie aflegde.
Het hoogbarokke ontwerp, een afspiegeling van de keizerlijke macht der Habsburgers, is van Johann Bernhard Fischer von Erlach en werd na zijn dood door zijn zoon
Joseph Emanuel in 1739 voltooid. Het door twee grote zuilen geflankeerde portaal heeft de vorm van een Griekse tempel. Erachter verrijst een 74 meter hoge, op de Romeinse barok
geïnspireerde koepel. Prominente barokkunstenaars gaven vorm aan het interieur, onder wie Johann Michael Rottmayr, Sebastiano Ricci en Lorenzo Matielli.
Het kerkplein werd in de jaren ´70 van de 20ste eeuw heringericht. Het beeld in de vijver is Hili Arches van Henry Moore.

Station Karlsplatz, ontworpen door Otto Wagner.De Stephansdom. De dom is 107 meter lang en 34 meter breed en de grootste van het land.


De Pestsaule, een momument ter ere van de slachtoffers van de Pest in 1679.

Het Hundertwasserhaus.
Het Ernst Happel-stadion.